Ekologické obaly z hub: jak vznikají a jaké jsou jejich benefity?

14. 1. 2024

Obaly prakticky využíváme každý den – zboží je potřeba bezpečně dopravit od výrobce k prodejci a dál k zákazníkovi. Jak ale nahradit plasty a další těžko rozložitelné materiály a snížit dopad na životní prostředí? Odpovědí může být ekologický materiál vytvořený z podhoubí, který nabízí obalová firma TOMZA ve spojení se startupem Myco. Ekologické obaly z hub představují slibnou cestu ke snížení environmentálního zatížení spojeného s obaly a plastovými odpady. Jejich další vývoj a široké přijetí mohou přispět k posílení udržitelnosti v oblasti obalů.

 

Obal, který nezatěžuje životní prostředí

Ekologické obaly z hub jsou inovativní alternativou k tradičním plastovým obalům a mohou nabídnout několik výhod z hlediska udržitelnosti a ochrany životního prostředí. Houbový materiál vzniká ze 100% přírodních surovin. Skládá se z papíru nebo dřeva a houby. Díky tomu je plně kompostovatelný – rychle se rozkládá do organických látek a může sloužit jako hnojivo. Ekosystém nezatěžuje, právě naopak, může mu pomoci. Ekologické obaly z hub mají potenciál snížit množství plastových obalů, které končí v přírodě nebo na skládkách.

 

Jak vznikl nápad na obal z hub?

Nápad na využití hub k výrobě ekologických obalů vznikl z inspirace přírodou a z potřeby najít udržitelnější alternativu k tradičním plastovým obalům. Rostoucí povědomí o škodlivých dopadech plastů na životní prostředí, včetně problému s jejich rozkladem a kontaminací ekosystémů, vedlo k hledání alternativních materiálů, které by mohly nahradit plastové obaly. V TOMZE se snažili nahradit především polystyren nebo mirelonové vložky, které jsou v přírodě velmi složitě odbouratelné. Narazili na projekt Myco, který se věnuje výrobě udržitelných materiálů z podhoubí. Ekologické obaly z hub totiž mohou být vnímány jako odpověď na poptávku po udržitelných produktech ze strany spotřebitelů i firem.

 

Proces tvorby obalu z podhoubí 

Počet firem a výzkumných institucí, které se zaměřují na vývoj a zdokonalování technologií využívajících mycelium k výrobě ekologických obalů, stále roste. Tyto technologie mohou zahrnovat různé metody zpracování a formování mycelia do požadovaných tvarů a velikostí. K výrobě materiálu se používají piliny nebo frakce drceného papíru, které se navlhčí a přidá se k nim houba. Ta působí jako pojivo místo lepidla – mycelium (podhoubí) prorůstá strukturou. Celý tento proces probíhá v uzavřené atmosféře. Když houba proroste celým materiálem, vzniklá hmota se rozemele a vloží do forem. Používají se formy běžných rozměrů, a pro speciální poptávky firma tiskne formy na 3D tiskárně.

 

 

Možnosti využití v obalech

Existuje mnoho možností využití obalů z mycelia v různých odvětvích. Mohou být tvarovány do různých forem a velikostí, aby vyhovovaly potřebám konkrétních produktů. Mohou být použity k balení potravin, zejména ovoce a zeleniny. V kosmetickém průmyslu mohou být obaly z mycelia využity k balení produktů, jako jsou krémy, šampony, mýdla a další produkty osobní péče. Myceliové obaly mohou být také atraktivní pro značky, které se zaměřují na udržitelnost a ekologické hodnoty. Houbový obal je možné využít nejen jako výplň, ale také na ochranu zboží – například jako rohy elektrických spotřebičů nebo nábytku. Materiál z podhoubí je pružný, ale zůstává pevný. Dobře tlumí otřesy při přenosu výrobku, a tak ochrání i křehké předměty jako sklo nebo keramiku.

 

Jak se k houbovému obalu dostat?

V obchodě ho zatím nekoupíte, ale můžete se obrátit přímo na TOMZU nebo Myco. Zatímco Myco zvládne vyrobit houbové materiály pro různé využití, v TOMZE získáte fullservis při tvorbě obalu – od návrhu přes realizaci až po zabalení produktu. A to včetně možnosti využití obalů z podhoubí.

 

O TOMZE

Ve světě obalů působí od roku 2006 – obalové materiály vyrábí, distribuuje a současně kompletuje produkty, sady nebo dárkové balení. Jejím hlavním pilířem je sociální odpovědnost a zaměstnává primárně lidi se zdravotním postižením. 

 

O Myco

Biotechnický startup, který přináší udržitelnost do průmyslového světa. Navrhuje a vyrábí 100% přírodní materiály z podhoubí a odpadu ze zemědělství a lesního průmyslu.



Máte nějaký dotaz?

Spojte se s námi – společně najdeme řešení na míru. Třeba i to komplexní! Využijte formulář nebo další kontakty.

Chcete-li vyplnit tento formulář, prosím povolte v prohlížeči JavaScript.
Checkboxes